Tukimateriaaleja koulujen kriisitilanteisiin
Tälle sivustolle on kerätty tukimateriaaleja koulujen kriisitilanteita varten. Materiaaleja ja tätä sivustoa voi hyödyntää keskusteluissa ja kohtaamisissa lasten sekä nuorten kanssa tai jakaa vaikka koteihin. Tämä sivusto on aluehallintovirastojen opetus- ja kulttuuritoimen hallinnoima.
Opetushallitus -
Aineisto tukee koulun ja oppilaitoksen kriisisuunnitelmaan kuuluvan psykososiaalisen tuen järjestämistä äkillisissä kriiseissä. Tavoitteena on auttaa ymmärtämään, mitä ihmiselle äkillisissä kriisitilanteissa tapahtuu, millaista psykososiaalista tukea tarvitaan kriisien eri vaiheissa sekä miten kukin voi toimia omassa tehtävässään ja yhteistyössä parhaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla.
Mannerheimin lastensuojeluliitto -Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa
Väkivaltatapausten uutisointi tavoittaa sekä nuoret koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne hämmentää ja pelottaa.
Aikuisenkin voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Aikuinen auttaa lasta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.
SOS lapsikylä -
Apuu-chat on SOS-Lapsikylän keskustelutuki, joka auttaa 7–15-vuotiaita lapsia. Apuu-chatissa lapset voivat jutella mieltään askarruttavista kysymyksistä nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa vastaavat SOS-Lapsikylän ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Päivystäjät auttavat, jos lapsi tuntee olonsa turvattomaksi tai uhatuksi. Lapsia tuetaan ja ohjataan tarvittaessa eteenpäin tarvitsemansa avun piiriin.
SOS lapsikylä - VanhemmuudenApuun chat
VanhemmuudenApuun chat tarjoaa keskustelutukea isompiin ja pienempiin vanhemmuuden pohdintoihin. Chatissa keskustellaan ammattilaisen tai koulutetun vapaaehtoisen kanssa nimettömänä ja luottamuksellisesti paikasta ja viikonpäivästä riippumatta iltaisin klo 17–22.
Uutiset järkyttävistä tapahtumista ja onnettomuuksista leviävät nykyään nopeasti, eivätkä lapsetkaan välty kuulemasta niistä. Uutiset sekä esimerkiksi lasten ja nuorten suosimassa TikTok-palvelussa leviävät videot voivat pelottaa ja koulu- tai päiväkotikaverilta saadut tiedot tapahtumasta saattavat vääristyä. Siksi on tärkeää puhua lapsen kanssa tapahtuneesta ja sen aiheuttamista peloista ja tuntemuksista.
Nuori! Jos mieltäsi painaa lähiaikojen tapahtumat, tai mielessäsi on ahdistavia tai jopa pelottavia ajatuksia, niin tule juttelemaan meille Netariin!
Netarin kahdenkeskiseen chattiin pääset netari.fi sivujen alalaidasta avautuvasta chat-ikkunasta!
Mieli ry -
Keskusteluapua kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa matalalla kynnyksellä ja ilman lähetettä. Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuorokaudessa. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti. Chatissa voit keskustella silloin, kun koet kirjoittamisen sinulle luontevaksi tavaksi käsitellä asiaa.
Lasten ja nuorten puhelimeen voivat lapset ja nuoret soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimen toisessa päässä on koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella.
Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia. Lasten ja nuorten puhelimen puheluja ei nauhoiteta.
Pelastakaa lapset ry -
Kriisit ovat osa elämää. Ne ovat järkyttäviä ja usein yllättäviä tapahtumia, jotka tuovat haasteita ja harmia arkeemme. Kriisitilanteen voi aiheuttaa esimerkiksi koronapandemia, sota, läheisen kuolema tai vanhempien ero.
Vaikka kriisit tuntuvat ahdistavilta, meillä jokaisella on taitoja selviytyä niistä. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten kriisit vaikuttavat lapsiin ja nuoriin. Lisäksi voit lukea, miten aikuinen voi auttaa lasta tai nuorta kriisitilanteessa, ja mitä lapsi tai nuori voi itse tehdä.
Pelastakaa lapset ry -
Väkivaltatapausten uutisointi tavoittaa sekä nuoret koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne hämmentää ja pelottaa.
Aikuisenkin voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Aikuinen auttaa lasta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.
Allianssi ry -
Nuorisotyön kriisikansio sisältää nuorisotyön valmiussuunnitelman, taustaa nuorisotyön roolista kriisitilanteiden hoidossa, tietoa nuorista ja kriiseistä sekä työkirjan valmiussuunnitelman tekemiseen tai päivittämiseen.
Oletko joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai oletko joutunut rikoksen todistajaksi? Rikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla tukipalveluita.
Yhteyden RIKUun saat puhelimella ja verkossa.